Drep meg herre konge, men ikke med YNWA

Fra vikingetiden heter det at den islandske skalden Snegle-Halle fornærmet kong Harald Hardråde under et måltid, og kongen tvang skalden til å spise grøt i mengder som begynte å bli livstruende.

Da utbrøt Snegle-Halle fortvilet: «Drep meg, herre konge, men ikkje med graut

Det skal ha redda livet hans.

Nå når Liverpool leder Premier League, er det nærliggende for alle oss som ikke er Liverpool-fans å tenke som Snegle-Halle, og fortvilet rope: «Drep meg herre konge, men ikke med YNWA.»

Som fotball-fans kan vi nok krangle hardt om hvilket lag som er best, men når det gjelder mange Liverpool-fans kommer det dessverre med et annet aspekt i denne diskusjonen: Hvem er de beste menneskene?

YNWA roper/skriver mange Liverpool-fans med fet skrift og store bokstaver til oss.

På den måten uttrykker de sin egen over-menneskelighet og sin etiske ufeilbarlighet.

Uttrykket YNWA kan brukes alene, men kan også gjerne brukes som innledning eller avslutning på en fryktelig fordømmelse av andre. Med ufeilbarlighet følger jo som regel også retten og plikten til fordømmelse av de feilbarlige, dessverre.

Uttrykket brukes ofte også slik at en diskusjon skal være helt unødvendig.

Du holder ikke bare med et lag som ikke er så gode som Liverpool, men implisitt ligger det også at du ikke kan synge og du er plastikk. Ja, du holder rett og slett ikke bare med feil fotballklubb, men du gjør deg skyldig i en synd også.

Punktum.

Det er absolutt ikke moro!!!

Nostalgi som begrep ble ikke oppfunnet i Odysseen av Homer 1000 år før Kr. i henhold til mange Liverpool-fans – nei, det ble først benyttet om Kenny Dalglish sine scoringer for Liverpool 1978 år etter Kr. Og det gode ble ikke oppfunnet i Bibelen, men ble først eksemplifisert for en ukes tid siden da James Milner scoret mot «fæle» PSG i Champions League.

Utrolig, spør du meg – en slags arrogant virkelighetsoppfatning som stort sett bare har støtte i fredagenes norske underholdningsprogrammer på TV.

Det moderne ekspert- og kjendisvelde innen fotballen støtter selvsagt Liverpool-fansen helt. Liverpool-fansen utgjør jo tross alt over halvparten av alle fotballfans i Norge. Og fotball-journalistikk er jo ikke en stolt profesjon lenger, men bare ren business.

I morgen kveld spiller Chelsea mot Liverpool i Premier League.

Chelsea vant mot dem i ligacupen på onsdag. Eden Hazard sitt mål i denne 2-1 seieren, har skrevet seg inn i fotballhistorien som et av de flotteste gjennom alle tider.

Eden Hazard, you´re simply the best!!!

Men Chelsea er absolutt ikke favoritt i kampen i morgen.

Liverpool har sakte men sikkert opparbeidet et meget godt lag under den gode manageren Jürgen Klopp, mens Chelsea kun har hatt meget kort tid under den nye manageren Maurizio Sarri. Liverpool har etablert sitt eget spill og spill-filosofi gjennom flere år nå, mens Chelsea sitt spill og spill-filosofi enda bare er under utforming og øving på.

Sarri kom jo først til Chelsea sent i sommer, og han har bedt om minst to måneder på å få til sin Sarri-ball. Et år har han bedt om for at Chelsea skal være like gode som Manchester City og Liverpool.

Imidlertid har Sarri virkelig fått til svært mye på de første ukene. Chelsea kan derfor nå på en god dag slå Liverpool. Og det gjorde altså Chelsea på onsdag i ligacupen.

Men kan laget ha en god dag i morgen også?

Jeg er dessverre litt tvilende til det, men velger blått å håpe på det, selvfølgelig.

For Chelsea er Pedro blitt en svært viktig spiller denne sesongen. Han går frem som et eksempel på den hurtigheten både i pasningsspill og løp som Sarri-ball krever. Pedro ble jo skadet forrige lørdag, men det var ikke alvorlig.

Forhåpentligvis er derfor Pedro tilbake på laget i morgen.

Jeg er litt usikker hvilken TV-kanal som viser kampen, men enten er det TV2PL, TV2PL1, TV2PL2, TV2 Sporten, TV2 Sport 1, TV2 Sport 2, Max, TV4, Eurosport 1, Eurosport 2, Viasport +, Viasat 4, Viasport 1, Viasport 2, Viasport 3, Viaplay, TV2 Sumo eller Strive.

Du må nok abonnere på alle kanalene for å være sikker.

Det blir dyrt, men kanalene opplyser om at alle som sitter i studio i de forskjellige kanalene må ha dress på. Det er viktig at ekspertene distanserer seg fra vanlige fotball-fans (og vi ser jo faan ikke fotball i dress). En dress er ikke billig, og når det er snakk om ca. 2.000 dresser bare til bruk i morgen, så skjønner jo alle at det ikke kan være billig å se Chelsea-Liverpool på TV.

Det er fredag, og vi er blått (forsiktige) optimister selv mot lederlaget Liverpool. Høsten er i ferd med å komme, og jeg anbefaler derfor en porter denne gangen.

Ølets Mercedes kalles gjerne bryggeriet Samuel Smith sin Famous Taddy Porter. Den får du kjøpt på det norske Vinmonopolet. Bryggeriet Samuel Smith ble grunnlagt i 1758 og Samuel Smith står virkelig for kvalitet.

Famous Taddy Porter selges over hele verden, og passer ypperlig til det mere høstlige som er kommet over oss nå.

Skulle Liverpool vinne kampen i morgen, må vi være forberedt på YNWA til vi nesten stuper. Vi kan da kanskje i motsetning til den islandske skalden Snegle-Halle, heller be om grøt. I tilfelle er vel porter den eneste ølen som også kan passe til grøt.

Lykke til, ha en fortreffelig god fredagskveld og ei riktig god blå helg!

Eirik

PS! Her er ei dame som så vidt unnslapp YNWA.

PS! Har du møtt Miss World også, Eden?