De lager dem ikke slik lenger

 

Peter Osgood var en fantastisk målmaskin som var full av seg selv. Alvaro Morata er en mer tenkende spiller. Nå scorer Morata igjen, men er han en goalgetter?

Chelsea har hatt en rekke skikkelig flotte goalgettere gjennom tidene som Georg Hilsdon, Hughie Gallacher, Peter Osgood, Kerry Dixon og Didier Drogba. Alle var de svært spesielle personligheter som ikke var av den alt for følsomme typen, og de tenkte sjelden over hva konsekvensene var med å bomme på mål eller ikke å score.

De ga litt faan, rett og slett!

Peter Osgood var en typisk nr. 9 som vi kalte det den gangen. Hans selvopptatthet skinte i gjennom for alle både på og utenfor banen, og det gjorde ham arrogant på en skikkelig god måte for oss Chelsea-fans som ikke turte å ha denne selvtilliten/arrogansen selv. Osgood opptrådte med en slik selvsikker autoritet på banen at medspillerne, motspillere og publikum visste han han kom til å score.

Det var bare et spørsmål om tid.

Peter Osgood sa til sine mere usikre lagkamerater før den siste finalekampen i Europacupen i Athen i 1971: «I morgen scorer jeg, og vi vinner».

Og han scoret.

Og Chelsea vant.

Kaptein Ron «Chopper» Harris som den gangen var den som ordnet opp på banen for medspillere som fikk for mye «juling», sa om Osgood: «Han kunne ta vare på seg selv, Ossie – så han behøvde jeg ikke å passe på».

Forrige sesong var jeg på semifinalen i FA-Cupen mellom Chelsea og Southampton, og som vanlig hadde jeg på meg min Chelseadrakt med Nr. 9 Osgood på ryggen. Nå spilte jo Peter Osgood også på Southampton, og han ble nesten like populær der som i Chelsea. Da Southampton-fansen så meg, syntes de også at det var moro med Osgood på min drakt.

En eldre Southampton-fan som så meg, kom bort til meg, nikket hyggelig og sa: «They don`t make them like that anymore».

Didier Drogba var mye samme typen som Osgood. Det var ikke først og fremst følsomhet overfor hva andre mente om ham som opptok ham. Tvert imot, Drogba ga blanke i akkurat det, men Drogba var også en tenkende person. Drogba uttalte i et intervju: “I actually think about the way I am going to score my goal – I close my eyes and try to imagine it. It is funny, but most of the times it happens like that.”

Når du sier dette da er du så sterk i troa at du bæres fram av en mental styrke som kanskje viktigst av alt, får medspillere, motspillere og publikum til å forstå at nå kommer det til å bli scoret mål. Forventningene oppfylles liksom av seg selv fordi alle tilpasser seg at det skal skje. Didier Drogba nærmest mediterte inn en masse situasjoner som kunne oppstå før kampen, slik at han var forberedt når disse situasjonene kom, og han scoret på dem; også fordi han var mentalt bedre forberedt enn motspillerne.

Hva så med Alvaro Morata?

Kan han bli vår neste goalgetter?

Han som etterhvert skygget unna drakt nr. 9, han som stort sett faller ved et minste vindpust, han som ser ut som om han har fått hele stadion på nakken fordi han bommer på målet med et skudd, han som noen ganger ser sur ut bare fordi det fins motspillere som står i veien for ham, han som …..

Men som faktisk nå ikke faller så lett lenger, ikke ser så sur ut lenger og ikke minst: Som scorer mål igjen.

To flotte mål scoret han mot Crystal Palace.

Begge målene var en typisk goalgetter verdig; en måljeger var han ved begge anledninger som fikk ballen innenfor 16 meteren, lynraskt (som Osgood og Drogba) var han på rett plass til rett tid og lynraskt (som Osgood og Drogba) fyrte han av et hardt skudd rett i mål.

Men så fikk Morata en kjempesjanse helt på slutten av kampen. Nå fikk han god tid til å tenke seg om, løpende alene med ballen mot keeper, og dermed kom han med den svakeste lobben som vi vel noen gang har sett på Stamford Bridge – rett på keeper!!!

Igjen fikk vi det tafatte, oppgitte og tomme blikket fra ham.

Igjen så det ut som han hadde fått alle på Stamford Bridge – og alle som så kampen på TV – i ryggen.

Men; vi tilgir ham dette når han scorer to så flotte mål og Chelsea vinner. Nå har faktisk Alvaro Morata scoret 5 mål tilsammen allerede denne sesongen i Premier League.

Fotballen har endret seg siden Osgood og Drogba. Mål lages ikke lenger av enkeltspillere, men de kommer som følge av prosesser for laget. Morata har en like sterk fysikk, like god teknikk og like god spenst som Osgood og Drogba, og han er en racer innenfor 16 meteren. Det er bare det at det meste skjer utenfor 16 meteren i dagens moderne toppfotball, og det er ikke så ofte det kommer innlegg fra sidene lenger.

Morata skal derfor også legge til rette for gjennomløp for de andre (særlig Hazard og Willian), og da vil han ofte ikke kunne være tilstede i 16 meteren når et sjeldent innlegg kommer.

Og det ser dumt ut, dessverre – men Morata gjør jo bare jobben sin.

Og Chelsea vinner for det.

Selv mot Crystal Palace.

Kan Chelsea også slå Everton på søndag? Og scorer Alvaro Morata igjen?

Spennende!

En som på samme måte som Osgood og Drogba, får medspillere, motspillere og publikum til å forvente at nå blir det mål er Eden Hazard. Da Eden kom inn mot Crystal Palace visste alle at nå skjer det noe, og spillet på banen (og stemningen på tribunene) ble endret bare ved hans ankomst.

Og etter noen minutter med ham på banen, scoret Chelsea.

Fantastisk!

Fotball er fantastisk!

Kanskje scorer Morata 15 til 20 mål denne sesongen. Først da vil vi kalle ham vår nye goalgetter. I tilfelle Morata skulle score så mange mål for oss, kan vi si til ham som sa om Osgood at de ikke lager dem slik lenger: Nei, de må nok lage dem litt annerledes i dag for at de skal passe inn.

Lykke til mot Everton, og ha ei riktig god helg!

Eirik

PS! Har du lyst å lese mer om Chelseas goalgettere gjennom tidene, kan du kjøpe min bok Carefree om Chelsea – fotballklubben, fansen og bydelen fra 2013. Jeg selger nå de siste eksemplarene av boka for kr. 139,- (inkl. frakt). VIPPS til 91542475 (husk å oppgi adresse). Les gjerne om boka i Ossie´s corner.

PS! Dagens øltips må være en juleøl denne gangen, og jeg falt for det danske bryggeriet Jacobsen sin Golden Naked Christmas Ale. Den får du kjøpt på Vinmonopolet, men det er bestillingsvare. Meget frisk, lett og god pale ale.