Never mind the ball – en bok om FA-Cupfinalen i 1970

Jeg skriver for tiden bok om FA-cupfinalen i 1970 (planlagt utgivelse høsten 2019).

«Never mind the ball» – en fortelling om den episke FA-Cupfinalen i 1970.

«Den fotballen man vokste opp med har en helt egen magi. Det er noe med fantasien man har som barn, før man skjønner at man aldri blir god nok til å spille VM. Det hender jeg savner det.»  Mina Finstad Berg

FA-Cupen i England var i 1960- og 1970 årene verdens mest populære fotballturnering. Dette var i en fantastisk spennende tid for musikk, vitenskap, sport og ikke minst for fotballen for alle som vokste opp i de årene.

Stjernene på den tiden var virkelig stjerner.

En stjerne var den gangen en som skinte på en helt spesiell måte i en folkemengde, og ikke bare en som deltok nå og da i en såpeopera. Stjernene på de beste fotball-lagene ble voldsomt populære på samme måte som pop- og rockemusikerne. Og når man begynte å holde med en fotballklubb den gangen, var det ikke på grunn av antall trofeer, enkeltspillere eller klubbens historie. Du ble supporter av en fotballklubb fordi du fant deg selv der på en måte; fant en plass hvor du tilhørte.

På slutten av 1960-tallet fikk vi se fotballkamper på TV, og FA-Cupfinalen fra Wembley ble dermed et sentralt høydepunkt, et slags mekka, for alle oss fotballelskere i hele Europa. En slags faustisk pakt ble imidlertid inngått mellom fotballen og TV-mediet på den tiden, og FA-Cupfinalen i England var selve sjelen i det alle fotballelskere fikk ut av denne pakten; den sjelen som TV-mediene gjennom dagens produkt – og markedstenkning for lengst har hentet tilbake.

I april 1970 ble en av de mest berømte FA-Cupfinaler gjennom alle tider spilt mellom Chelsea og Leeds. En flott og tøff finale på Wembley mellom to av den gangen verdens beste lag endte uavgjort etter ekstraomganger, og det måtte omkamp til som ble spilt på Old Trafford. Omkampen ble en av de mest krigerske fotballkamper som er spilt, og også her måtte det ekstraomganger til for å få en avgjørelse.

Om FA-Cupfinalen i 1970 er det i moderne tid ofte brukt ord som «episk” og «ikonisk».

Begge lagene fortjente egentlig å vinne denne finalen, og alle de 24 spillerne som spilte i de to kampene fortjente å få vinnermedalje. Finalen ble også et symbol på en fotballtid hvor fotball var en svært tøff kampsport. Imidlertid dreide det seg først og fremst om idrett og idrettsglede, ingen filmet, ingen prøvde å få en motspiller utvist og alle gratulerte hverandre med kampen når den var slutt.

«Never mind the ball» er et moderne epos om denne episke FA-Cupfinalen i 1970 mellom Chelsea og Leeds.